فهرست مقاله
قالب – هوای فشرده
هوای فشرده کاربرد بسیاری در صنعت دارد ، از خنک کننده ها تا اتوماسیون خطوط تولید ، از نیروی هوای فشرده استفاده می کنند . در صنعت قالب نیز از این علم استفاده های مختلفی می شود . برای نمونه می توان به سیلندرهای استفاده شده در قالبها اشاره کرد . البته از هوای فشرده برای تمیز کردن قالبها و تعمیرات قالب نیز استفاده می شود ( سنگهای بادی ) . ما در این مطالب سعی در معرفی بیشتر عمل کننده ها و مدار های پنیوماتیکی در قالبها خواهیم پرداخت .

موارد استفاده مدار های پنیوماتیکی
یکی از موارد استفاده هوای فشرده و مدار های پنیوماتیکی ، در قالبها می باشد . طراح قالب بعد از طراحی ابعاد و شکل نهایی قالب با توجه به قطعه و وزن قطعه اقدام به انتخاب مدار مورد نیاز و عمل کننده مناسب و استاندارد در قالب می پردازد و در صورت لزوم اقدام به سفارش عمل کننده ای ویژه می نماید تا جوابگوی نیاز طراح در قالب باشد.
دلیل استفاده از عمل کننده ها در قالبها
برای بیرون انداختن قطعه از داخل قالب می باشد . مخصوصا” در قالبهای کشش که قطعه تحت فشار سمبه در ماتریس ، فرم می گیرد . در چنین حالتی کارگر و یا ربات بردارنده قطعه برای اینکه با مشکلی به وقت برداشتن قطعه مواجه نشود لازم است نیرویی این قطعه را از قالب به اندازه مشخصی بالا بیاورد . برای انجام چنین کاری از سیلندرهای پنیوماتیکی استفاده می شود.
معمولا” مدار مورد استفاده در قالبها از نوع بسیار ساده ای می باشد . هوای فشرده این مدار از پرس تامین می شود و یک عمل کننده ( پیستون ) که معمولا” عمل بیرون اندازی را انجام میدهد در این مدار تعبیه می شود . این سیلندرها بر اساس نیاز و موقعیت قرار گیری آن و کاری که باید انجام دهند انتخاب می شوند . البته لازم به ذکر است که از سیلندر ها و مدار های پنیوماتیکی تنها به عنوان بیرون انداز استفاده نمی شود و در مواردی به عنوان نگهدارنده قطعه در داخل قالب ، ( در قالبهایی که در خطوط اتوماتیک مورد استفاده قرار می گیرند از این نگهدارنده های پنیوماتیکی استفاده می شود ) ، و گاها” در شیور قالب ها در جاهائی که کورس زیادی لازم می باشد ، استفاده می شوند .
با توجه به فضای موجود در قالب ، طراح قالب سعی می کند سیلندر یا عمل کننده پنیوماتیکی را در جایی قرار دهد که عمل آن باعث دفرمه شدن قطعه نشود . در واقع بهترین محل قرار گیری این عمل کننده ها مکانهایی است که قطعه از آن قسمتها برش خواهند خورد و یا در صورت ممکن نبودن این موضوع از واسطه هایی لاستیکی استفاده می کنند .
سیلندر های پنیوماتیکی
باید متذکر این نکته نیز بشویم که سیلندرهای پنیوماتیکی ممکن است به صورت خودکار و با عمل پرس کار کنند و یا به صورت دستی با واسطه یک پدال عمل نمایند که در این صورت باید اپراتور عمل سیلندر را با این پدال تنظیم نماید .
برای اینکه بتوانیم درک درستی از عمل مدارها و اجزاء آنها داشته باشیم سعی خواهیم کرد در مطالب کوتاهی اطلاعات مختصری را در مورد پنیوماتیک بازگو نمائیم .
2-مدار های پنیوماتیکی :
برای مهار انرژی نهفته در هوای فشرده و استفاده مناسب از آن مسیر های مشخصی طراحی می شود که هوای فشرده را تحت کنترل کاربر در می آورد این سیستم، مدار نامیده می شود در مدار های پنیوماتیکی می توان هوای فشرده را در جهت های مناسب هدایت نمود و سرعت و فشار آن را تنظیم کرد . همینطور به هنگام کار از آن به صورتهای مختلف بهره بردای نمود .
اجزاء اصلی یک مدار به صورت زیر خلاصه می شود :
1-اتصالات مدار های پنیوماتیکی 2-لوله های مدار پنوماتیک 3- سیلندر پنوماتیک
عملکرد درست یک مدار بستگی به عمل کردن کامل و بدون نقص اجزا مدار دارد . بعد از اینکه اجزا مدار سالم باشند با برقراری هوای فشرده در داخل مدار می توان نحوه کار کردن آن را نیز چک نمود.